by

Recent heb ik mijzelf voor twee uitdagingen gesteld:

  1. Begin juni wil ik in 4 dagen 400km fietsen in Rwanda met Muskathlon.
  2. Tot die tijd wil ik 10 kind sponsors of €10.000 werven voor Compassion.

Laat mij je vertellen waarom en hoe je hier onderdeel van kunt uitmaken.

English Version

Waarom racefietsen?

image_canjyx0w0aaowha_square2Net zoals veel mensen breng ik mijn werkdagen zittend door. De afgelopen jaren heb ik geprobeerd om wekelijks te squashen, maar in de praktijk lukt het te weinig voor een goede conditie. Hardlopen is ideaal omdat het altijd kan, maar na een blessure aan mijn knie niet meer mogelijk. Aan racefietsen had ik eerder nooit gedacht, maar na een paar rondjes door Friesland ben ik erg enthousiast.

Het kost én geeft mij veel energie!

Twee maal per week fiets ik 1 tot 2 uur buiten. Op woensdag volg ik daarnaast samen met mijn voormalige squashbuddy Jakob Jan een intensieve wielrentraining.

Waarom 400km?

Ik ben iemand die doelen nodig heeft. In 4 maanden vanuit niets opbouwen naar 400km op een hoogte tussen de 1500 en 2500 meter is een geweldige uitdaging!

Waarom Rwanda?

NgenziSinds 3 jaar sponsoren wij als gezin via Compassion Ngenzi Christian. Ngenzi is 4 dagen jonger dan onze David en woont met zijn ouders, drie broers en drie zussen in Kigali, Rwanda. De tweede etappe van de Muskathlon vertrekt uit Kigali. Ik hoop dan ook Ngenzi persoonlijk te ontmoeten.

Rwanda is een prachtig land met verbazingwekkend goede wegen om te fietsen. Maar het is ook een land met een heftige geschiedenis. Na de genocide in 1994 is het land snel opgebouwd en op veel gebieden zelfs een koploper in Afrika. Maar onder de oppervlakte leven veel mensen nog met vreselijke trauma’s en gaan ze gebukt onder diepe armoede.

Dankzij onze €1 per dag kan Ngenzi naar school en krijgt hij alle zorg die hij nodig heeft om later zijn kinderen meer te kunnen bieden dan zijn ouders nu. Regelmatig schrijven en ontvangen we brieven en tekeningen. Zo kunnen we volgen hoe hij zich ontwikkeld. Anders, maar gelukkig toch ook op zoveel manieren net als onze David.

Waarom een Muskathlon?

Muskathlon organiseert wereldwijd hardloop-, klim- en fietsreizen die deelnemers lichamelijk en geestelijk uitdagen. Dit wordt gecombineerd met de uitdaging om fondsen te werven voor één van hun drie vaste goede doelen.

Toen ik van Compassion hoorde van een Muskathlon in Rwanda had ik daar eerst een dubbel gevoel over. Ik kon een sportieve uitdaging gebruiken, ik houd van reizen en natuurlijk zou ik graag Ngenzi ontmoeten en zien wat Compassion doet. Maar zou ik het geld voor zo’n reis niet beter aan Compassion kunnen geven?

Maar zou ik dat dan ook doen? En waarom heb ik diezelfde afweging niet gemaakt voordat we vorig jaar duizenden euros uitgaven aan een vakantie in Californië?

De waarheid is dat ik door niet naar Rwanda te gaan echt geen euro meer óf minder zou geven. De kans is waarschijnlijk groter dat ik meer zal geven nadat ik met mijn eigen ogen de noodzaak én effectiviteit van Compassion heb gezien.

Daarom spreekt ook de financiële uitdaging mij aan om voor 10 kinderen sponsors te vinden en/of €10.000 aan eenmalige giften te werven. Persoonlijk wil ik kijken waarmee wij de familie van Ngenzi eenmalig extra zouden kunnen ondersteunen.

“Your sweat means more than money”

Eerdere deelnemers aan Muskathlons hebben gezien dat juist ook hun bezoek enorm gewaardeerd werd. Meer dan geld geeft persoonlijke betrokkenheid de mensen hoop en eigenwaarde. En vaak werkt de lokale aandacht die een Muskathlon oplevert ook als een katalysator voor nieuwe projecten.

Waarom Compassion?

Toen ik klein was sponsorden mijn ouders een kind bij een andere organisatie die later zeer negatief in het nieuws is geweest. Een groot deel van het geld bleek niet bij de kinderen aan te komen.

De persoonlijke betrokkenheid van kindsponsoring heeft mij echter altijd aangesproken. Het helpt je als gezin om stil te staan bij het voorrecht om in Nederland op te groeien. En zoals ik net aangaf wordt ook door de sponsorkinderen de betrokkenheid enorm gewaardeerd.

Toen we van verschillende mensen hoorden over de effectiviteit én efficiënte van Compassion zijn we dit gaan onderzoeken. De transparantie, het onwaarschijnlijk lage overhead van 9% en het wetenschappelijk bewezen effect gaf ons het vertrouwen om via Compassion Ngenzi te gaan sponsoren.

Compassion gelooft sterk in het sneeuwbaleffect dat investeren in kinderen teweeg kan brengen en wordt daarin keer op keer bewezen.

Wist je dat kinderen in projecten van Compassion:

  • 27-40% meer kans hebben op het afronden van middelbaar onderwijs?
  • 35% meer kans hebben op een goed betaalde (kantoor)baan?
  • 30-75% meer kans hebben om leiders van hun gemeenschap te worden?

Ook de samenwerking met lokale kerken – zonder dat onderscheid wordt gemaakt op etniciteit of religie – sprak ons aan. Onze eigen ervaring heeft ons vertrouwen inmiddels alleen maar groter gemaakt. En deze zomer hoop ik met eigen ogen te zien dat Compassion wérkt!

Waarom 10 kind sponsors of €10.000?

Ja, waarom niet 20? Omdat het een grote, maar realistische uitdaging is. Tot nu toe hebben de Muskathlons meer dan 6 miljoen opgebracht met gemiddeld meer dan €10.000 per deelnemer.

Het liefst wil ik voor 10 kinderen sponsors vinden. Met €1 per dag en een gemiddelde duur van 3 jaar wordt dit gezien als €1.000. De maandelijkse sponsoring wordt besteed aan scholing, begeleiding, medische zorg, eten, voorlichting, sport en ook bijbelonderwijs door de lokale kerk.

Uiteraard begrijp ik ook dat er mensen zijn die alleen een eenmalig bedrag kunnen of willen geven. Eenmalige giften komen terecht in fondsen voor (tijdelijk) ongesponsorde kinderen, zorg voor (aanstaand) moeders en baby’s rond de projecten, HIV-AIDS voorlichting, noodhulp, faciliteiten etc.

In totaal is mijn doel dus om 10 kind sponsors, €10.000 aan eenmalige giften of een combinatie daarvan te werven. Maar meer is natuurlijk nog mooier!

Hoe wordt het geld besteed?

Ik wil mij zelf belangeloos inzetten voor Compassion. Dit betekent dat de bedragen voor de maandelijkse kind sponsoring en eenmalige giften die ik hoop te werven volledig toekomen aan Compassion.

NIET aan kosten van mijn reis

Ik betaal zelf alle reis- en verblijfskosten. Het gaat om €1.999 plus kosten voor materiaal, fietsvervoer, inentingen etcetera.

NIET aan kosten van Muskathlon

De Muskathlon organisatie vraagt van Compassion voor ieder kind dat dankzij hun deelnemers een sponsor vindt een bijdrage van €90. Van alle eenmalige giften wordt 6% gevraagd.

Ik heb echter besloten dat ik deze kosten voor mijn rekening neem. Na afloop van de actie gaat de rekening van Muksathlon naar mij en niet naar Compassion.

Aan beperkte kosten van Compassion

Het volledige bedrag aan sponsoring en eenmalige giften dat ik werf komt dus toe aan Compassion. Hoe besteedt Compassion dit op haar beurt?

Eén van de belangrijkste redenen waarom wij enthousiast zijn over Compassion is dat ze een zeer lage overhead hebben. Afgelopen boekjaar werd 91,5% van de inkomsten besteed aan de doelstelling. Met 5,1% besteed aan fondsenwerving zitten ze riant onder de norm van 25% die het CBF hanteert. Ze behoort dan ook tot de 1% meest efficient opererende goede doelen wereldwijd.

Direct aan de gesponsorde kinderen

Dit is ondermeer mogelijk omdat zij de projecten laat beheren door lokale kerken en geen kostbare eigen organisatie ter plekke nodig hebben. De kerken besteden het volledige bedrag dat zij van Compassion ontvangen aan de scholing, begeleiding, medische zorg, eten, voorlichting, sport en ook bijbelonderwijs voor de kinderen.

Voor een idee van de besteding van de opbrengst van vorige Muskathlons, zie het verslag van 2015. Op de website van Compassion vind je nog veel meer informatie over hoe hun kindersponsorprogramma daadwerkelijk wérkt.

Help je mee?

Via mijn persoonlijke Muskathlon pagina kun je direct een kind sponsoren of een eenmalige gift geven. De komende weken wil ik echter zoveel mogelijk mensen persoonlijk benaderen met de concrete, vrijmoedige vraag om een kind te sponsoren. Heb je vragen aan mij, bel of mail mij dan natuurlijk ook gerust.

Uiteraard is je bijdrage aftrekbaar van de belasting. Door je sponsoring via een eenvoudig digitaal formulier voor vijf jaar vast te leggen is dit zelfs boven de drempel van 1% van je inkomen mogelijk en betaalt de belastingdienst tot wel 50% mee.

Ik ga er voor! Help jij mee?